Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Takst av bolig – hva betyr ordene?

Kort om noen begreper som brukes innenfor takst og deres betydning.

 

Hva er en boligsalgsrapport?

Boligsalgsrapport er i prinsippet en tilstandsrapport som vektlegger å vurdere byggetekniske forhold som er særlig relevante ved eierskifte.

Juridisk sett er Boligsalgsrapporten ingen garanti mot skjulte feil eller skader.

Les mer ...

Verdi- og lånetakst

Verdi- og lånetakst benyttes som oftest i forbindelse med låneopptak eller refinansiering av lån der eiendommen/boligen stilles som sikkerhet. Andre vanlige bruksområder er ved skifte/arv og i forbindelse med omsetning av eiendom.

Les mer ...

Bruttoareal (bta)

Bruttoarealet er arealet av hele boligen målt med ytterveggens utside. Bruttoarealet inkluderer boder og kjellerrom som ikke deles med andre boliger. Dersom boligen har vegger mot naboleilighetet eller fellesrom, måles bruttoarealet til midt i disse veggene.

 

Boligareal (boa)

Boligarealet eller boflaten kan beskrives som den delen av boligen du kan bruke til å bo i. Boligarealet inkluderer boligens rom målt innvendig. Takhøyden i boligen har også betydning for utregning av boliarealet. Det er boligarealet som sier mest om hvor mye plass du får i leiligheten eller huset du kjøper/selger. Når kvadratmeterprisen for en bolig skal regnes ut, er det BOA som legges til grunn.

Bruksareal (bra)

Arealet som ligger innenfor boligens yttervegger. Bruksarealet inkluderer alle rom i boligen, også boder og rom uten innredning. Men i motsetning til bruttoarealet måles bruksarealet mot innsiden av veggene.et BOA som legges til grunn.

Generelt

For at et areal skal være måleverdig (NS 3940) må takhøyden være minst 1,90 m i min. 0,60 m i bredde. Ved skråtak måles til 0,60 m utenfor høyden på 1,90 m. Byggeforskriftenes krav er at kun en del av boenhet kan ha takhøyde på 1,90 m. Normalkravet er 2,40 m. Terrasser er ikke med i boligens arealer, men bør angis separat. Det samme er tilfelle med boder i kjeller og på loft for leiligheter i blokk/flermannshus.

Les mer ...

Taksering av boliger og hytter:

Tønsberg, Nøtterøy, Sem, Stokke, Revetal, Re, Våle, Ramnes, Tolvsrød, Eik, Andebu, Undrumsdal, Barkåker, Vear, Melsomvik, Holmestrand og Horten.

Share on Facebook